Boşanma Davası Başvurusu Nasıl Yapılır?
Boşanma davası başvurusu yapmak için iyi bir avukat ile çalışmanız gerekir. Dilekçeler ve protokoller ile boşanma davası açmak iyi bir fikir değildir. Öncesinde boşanma davası dilekçenizi hazırlayın. Sonra dilekçeye anlaşma protokünü ekleyin. Belgelerinizi tamamladıktan sonra adliyede dava açmanız gerekecektir. UYAP olarak bilinen Ulusal Yargı Ağı Projesi sistemine bağlı hukuk davası tevzi bürosuna gidin. Buraya giderken yanınızda nüfus kimlik belgesi ve pasaport gibi resmi bir kimliğinizin olması gerekir. Boşanma davasının kimin tarafından açıldığının bir önemi olmayacaktır.
Boşanma Davası Başvurusu Ne Kadara Mal Olur?
Boşanma davası masrafı davaya göre değişkenlik gösterecektir. Boşanma davaları için net şu kadar ücret ödenmeli gibi bir kıstas yoktur. Davayı açarken harç bedeli ödemeniz gerekir. Bu bedel vezneye yatırılmaktadır. Harç ve masraf bedeli ortalama 377 TL tutar. Harç yatırdığınız dekontu alın ve görevliye verin. Görevli size hangi aile mahkemesine başvuracağınızı söyleyecektir. Burada dava açmak isteyen kişinin mahkeme ya da hakim yapması mümkün olmayacaktır.
Boşanma Davası için Hangi Gün Verilecek?
Boşanma davası günü sistem tarafından belirlenecektir. Mahkeme en uygun ve en yakın tarihi verir. Duruşma günü ve saatinde mutlaka mahkemede hazır olmanız gerekir. Hakim sizlere duruşma gününde imzaların size ait olup olmadığını soracak. Ayrıca barışma ihtimalinizin olup olmadığını da sorar. Bu sorulara yanıt vererek davanızı başarılı bir şekilde sonlandırabilirsiniz.
Boşanma Davası Ne Kadar Sürer?
Boşanma davası süresi anlaşmalı boşanma olduğu zaman tek celsede sona erer. Davanın karara bağlanması için ortalama 1 ay ile 4 ay arasında süre geçmesi gerekecektir. Çekişmeli boşanma davaları ise daha uzun sürer. Davanın niteliğine göre dava süresi uzalır ya da kısılır. Boşanma davası karar duruşması, ön inceleme duruşması, usulüne uygun tebligat yapılması gibi aşamalardan oluşur. Her bir aşama zaman hakkında belirleyici olacaktır.
Boşanma Davası Süresini Etkileyen Etmenler Nelerdir?
Boşanma davası uzunluğu belli başlı etmenlere göre değişiklik göstermektedir. Tanıkların bulundukları yer, davada dinlenecek tanık sayısı, tanıkların ilk davete icap edip etmemesi, evraklar, mahkeme tarafından istenilen evrakların olup olmaması gibi durumlara göre boşanma dava süresi değişkenlik göstermektedir. Çekişmeli boşanma davalarında sonuçların çıkması ortalama 1,5 yıl ve 3 yıl arasında değişkenlik göstermektedir.
Boşanma Davasına Tarafların Katılması Gerekir mi?
Boşanma davası tarafları illa duruşmaya gelmek zorunda değildir. Ancak bu durum tarafların vekalet verdikleri avukat olup olmaması ile ilgilidir. Anlaşmalı boşanma davasında zaten her iki taraf da boşanmak istiyorsa, her iki tarafın da mahkemede hazır olması önem taşır. Hakim her iki tarafı da dinler. Bu sırada özgür iradelerinin olup olmadığını anlar ve buna uygun karar verir. Çekişmeli boşanma davalarında tartışma süreci söz konusudur. Hakim önünde taraflar kendi dilekçelerinde ileri sürdükleri iddiaları tartışmaktadırlar.
Boşanma Davası Nedenler Nelerdir?
Boşanma davası nedenleri Medeni Kanun’da belirtilmiştir. Buna göre zina yapmak, evlilik birliğinin sarsılması, hayata kast etmek, akıl hastalıkalrı, onur kırıcı davranış, terk etmek, suç işlemek ve haysiyetsiz hayat sürmek boşanmaya neden olarak gösterilebilir. Zina eyleminin üzerinden 5 sene geçmesinden sonra kişinin dava hakkı da düşmüş olur. Affeden tarafın artık dava açma hakkı olmaz. Bu nedenle zaman kayıp etmeden, zamanında dava açmak ve hakkını aramak gerekir. Aksi halde aynı haklara dava düştüğü zaman sahip olmanız söz konusu değildir. Kişi eğer affederse kendi kendine boşanma nedenini ortadan kaldırmış olur.