Boşandıktan SonraEyvah Boşandım

Boşanma Sonrası Ortak Arkadaşlarımızın Taraf Tutmasını Beklemeli Miyim: Ya Ben Ya O…?

Boşanma sonrası ortak arkadaşlardan taraf tutulmasının beklenmesi hem kadın hem de erkek tarafından sık sık söz konusu olan bir durumdur. Ancak, bu durumun doğru olup olmadığı kişilere ve durumlara göre değişebilir. Bu durumun doğruluğunu şu sorular altında ele alabiliriz:

  • Ortak Arkadaşlarımızın Neden Taraf Tutmasını İstiyorum?

Ortak arkadaşların taraf tutmasını beklemenin doğru olup olmayacağını anlamanın en temel yollarından biri bu beklentinin nedenini iyi bir şekilde analiz etmektir. Örnek olarak ortak arkadaşlarınızın taraf tutmasını sırf karşı tarafı cezalandırmak ve onu yalnızlaştırmak için istiyorsanız bu pek de doğru bir fikir değildir. Bir insanın size yaptığı duygusal yanlışlardan intikam almaya çalışmak çoğunlukla kendi psikolojinizin büyük oranda zarar gelmesine neden olur. Bu yüzden ortak arkadaşlarınızdan sırf o kişinin canını acıtma amacı ile taraf tutmasını isterseniz bu psikolojik açıdan pek de sağlıklı olmaz.

Öte yandan ortak arkadaşlarınızdan taraf tutmasını isteme nedeniniz o kişiyle olabildiğince az karşılaşmak ise ve bu olabildiğince az karşılaşma isteğinin altında derin bir üzüntü yatıyorsa doğru olabilir. Gözden ırak gönülden ırak lafı birçok kişinin yaşadıklarına bakıldığı zaman doğru bir durum olarak görülür. Bu yüzden o kişiyi gördükçe evlilikte yaşadığınız hüzünler ve hayal kırıklıkları hatırlanacaksa ya da o kişiye gördükçe özleyip anlamsızca eski günlere dönme çabasına girecekseniz ortak arkadaşlarınızın taraf tutmasını sağlayarak o kişiden olabildiğince soyutlanırsınız.

  • Taraf Tutmasını İstediğim Ortak Arkadaşların Benim ve Onun Hayatındaki Yeri Ne?

Boşanma sonrasında ortak arkadaşların taraf tutmasını istemenin doğru olup olmayacağına karar vermenin bir diğer yolu da söz konusu olan ortak arkadaş ya da ortak arkadaşların sizin ve o kişinin hayatındaki konumunu analiz etmektir. Taraf tutmasını istediğiniz ortak arkadaşlar o kişi ile daha yakınsa ya da iş durumu gibi çeşitli nedenlerden dolayı sürekli olarak o kişi ile bir arada olmak zorundaysa bu yersiz bir beklenti haline gelir. Böyle bir durumda ortak arkadaşlarınızın da sizden soğuma ihtimali çok yüksektir çünkü neredeyse kimse sürekli olarak karşı karşıya kalmak zorunda olduğu birine başka biri yüzünden tavır koymak istemez. Ancak, söz konusu olan ortak arkadaş ya da arkadaşlar sizin daha samimi olduğunuz insanlarsa taraf tutmalarını beklemeniz onlar tarafından olumlu karşılanabilir. Zaten basit bir örnekle eski eşiniz ile ilişkinizden önce de sizin en yakın arkadaşınız olan ve sizin beraberliğiniz vasıtasıyla onunla tanışan biri boşanma sürecinden itibaren kendiliğinden o kişi arasına mesafe koyarak sizinle daha yakından ilgilenecektir.

  • Taraf Tutmasını İstediğim Ortak Arkadaş ya da Arkadaşlar Hemcinsim Mi?

Erkeklerin kendi aralarında ve kadınların da kendi aralarında daha çok anlaşması çoğunlukla karşılaşılan bir durumdur. Bu yüzden çoğu zaman dağılan bir evlilikteki ortak arkadaşların dağılımı cinsiyetlere göre ayrılır. Örnek olarak siz bir kadınsınız ve eski eşinizin her hafta maç yaptığı erkek arkadaşı ile de arkadaşsınız ve bu arkadaşın boşanma sonrasında sizin tarafını tutmasını istiyorsunuz. Böyle bir durumda genellikle bu beklentiniz olumlu sonuçlanmayacak ve hatta bu beklentiniz o arkadaş tarafından absürt bulunacaktır. Bu durumun sebebi, toplumsal cinsiyet rollerinin fazla keskin olduğu toplumlarda kadınlar ve erkeklerin hemcins iki dost kadar iyi anlaşamamasından kaynaklanır. Buna ek olarak yanlış anlamaya meyilli bir çevreniz ve eski eşiniz varsa da karşı cins arkadaşınızdan olan taraf tutma beklentiniz rahatsız edici şekillerde yorumlanabilir.

Boşanma Sonrası Taraf Tutmasını İstediğim Ortak Arkadaşlar Tarafsız Kalırsa Onları Hayatımdan Çıkarmalı Mıyım?

Yukarıda belirtilmiş soruları göz önünde alarak ya da kendi kafanızdaki farklı düşüncelerden yola çıkarak ortak arkadaş ya da arkadaşlarınızdan bir taraf tutma beklentisi içerisine girmişseniz ve bu beklentiniz olumlu yanıt almamışsa o kişileri hayatınızdan çıkartıp çıkartmama konusunda da bazı faktörlere dikkat etmeniz gerekir. Dikkat etmeniz gereken faktörler başlıca şu sorular altında incelenebilir:

  • Boşanma Nedeni Neydi?

Evlilikte ya da romantik bir ilişkide asla affedilmeyecek bazı suçlar bulunur. Bu suçlar başlıca şiddet ve ihanettir. Şiddet ve ihanet gibi durumların söz konusu olduğu boşanmalarda ortak arkadaşların şiddete ya da ihanete uğramış olan ve ilişkiden dolayı mağdur olan kişinin yanında durmaları daha doğru olacaktır. Bu söylenilen madde sadece kadın tarafından düşünülse de erkek tarafından da aynı düşünce benimsenmelidir çünkü erkeğin kadına şiddet gösterme hakkı olmadığı gibi kadının da erkeğe şiddet gösterme hakkı yoktur ve buna susmamalıdır.

İhanet zaten iki taraf için de en büyük saygısızlıklardan bir tanesidir ve o ilişkinin yalandan ibaret olduğunu bile gösterebilir. Bu nedenlerden dolayı bu kadar kötü durumların söz konusu olduğu bir ayrılık yaşamışsanız ve mağdur olan taraf sizseniz taraf tutmak istemeyen ve bu kadar büyük hatalar karşısında bile o kişiyi savunabilen insanlarla ilişkinizi kesmeniz en doğrusu olacaktır. Buna ek olarak partnerine şiddet gösterebilen ya da ihanet eden kişiler zaten insani olarak erdem kabul edilen bazı şeylerden uzak kişilerdir ve erdemden yoksun kişiler tıpkı romantik ilişkilerinde olduğu gibi arkadaşlık ilişkilerinde de başarısız olma ihtimali yüksek kişilerdir. Ortak arkadaşlarınız o kişinin böyle biri olduğunu bile bile sizin değil onun yanında duruyorsa ya ben ya o düşüncesi çocukça olmayacaktır ve zaten söz konusu ortak arkadaşlarda da bir problem olduğunu gösterecektir.

  • Ortak Arkadaşlar Taraf Tutmamalarına Rağmen Aradaki Dengeyi Koruyabiliyorlar Mı?

Ortak arkadaşlar bazen haklı olarak o kişi ile de samimi olmaları ya da iş durumları gibi sürekli yüz yüze kalmak zorunda oldukları hallerden dolayı taraf tutmayı kabul edebilir. Ancak, ortak arkadaşlar sizin tarafınızdan teklif edilen bir taraf tutma teklifini reddedip sürekli olarak o kişi ile sizin dedikodunuzu yapıyorsa ve o kişiyi her konuda haklı bulma eğiliminde ise bu da normal değildir. Ortak arkadaşlar bazı haklı nedenlerden dolayı taraf tutmayabilirler ama bir tarafı diğerine ezdirmek o kişinin dostunuz olmadığını gösterebilir. Dostunuz olmayan bir kişinin de hayatınızda yer kaplamasının pek de anlamı olmayacaktır. Unutmayın ki insanın romantik ilişkisi gibi dostluk ilişkisi de psikolojisine etki eden faktörler arasındadır. Güvendiğiniz ve sevildiğiniz arkadaşlara sahip olmak boşanma dönemi gibi zorlu dönemleri kolayca atlanmanıza yardımcı olacaktır.

Boşanma Sonrasında Ortak Arkadaşlarımız Taraf Tutmadı ve Bizi Sürekli Bir Araya Getirecek Buluşmalar Ayarlıyorlar Ne Yapmalıyım?

İlişkiler bittikten sonra ortak arkadaşlar genellikle bir tarafın isteği üzerine tarafları bir araya getirmek istese de o arkadaş gurubunda o ilişkinin çok desteklenmesi nedeniyle arkadaşlar bunu kendiliğinden de yapabilirler. Ancak, bir evlilik boşanma ile sonuçlanmışsa çoğunlukla bunun geri dönüşü yoktur ve sürekli olarak o insanla karşılaşmak tarafların yaralarını taze tutmaya neden olabilir. Ortada şiddet ve ihanet gibi affedilemez büyük hatalar olmasa bile tarafların birbirini anlamaması ya da sevgi dillerinin ortak olmaması nedenlerden dolayı da taraflarda büyük yaralar açılabilir. Bu yüzden ortak arkadaşlarınıza bu durumdan rahatsız olduğunuzu ve bu çabanın yersiz olduğunu düzgün bir dille ifade etmelisiniz. Ancak, ortak arkadaşlarınız arasında sizi sırf kaos çıksın diye bir araya getirecek art niyetli insanlar olduğunu düşünüyorsanız bu kişilere sert bir şekilde cevap verip direkt olarak hayatınızdan çıkartmanız en doğrusu olacaktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu