Boşandıktan Sonra

Boşanmanın Çocuklar Üzerindeki Etkisi

Boşanmanın çocuklardaki etkisi, çocukların stres ve hayal kırıklığıyla dolu bir sürece girmesine sebep olmaktadır. Çocukların yaşı önemsenmeksizin, boşanma sonunda tüm çocuklar gelecek kaygısı içine düşmektedir. Anne ya da babalarının evden ayrılması ve onları her zaman görememe duygusu, çocuklarda güven problemlerinin ortaya çıkmasına sebep olmaktadır. Bundan sonraki hayatlarının nasıl olacağı konusunda endişe duymaya başladıkları gibi, onları bu duygulara mahkûm ettikleri için anne ve babalarına öfke duyabilirler. Boşanmanın çocuklar üzerindeki etkisinin azaltılması için anne ve babaların ortak şekilde hareket etmesi gerekmektedir.

Boşanmanın Çocuklar Üzerindeki Etkisini Kaldırmak İçin Yapılması Gerekenler

Çocuklardaki boşanma etkisinin kaldırılması için anne ve babalara büyük görev düşmektedir. Kendi aralarında ortaya çıkan ve boşanmaya giden sorunların, çocuklarının düzenini bozmasına izin vermemeleri gerekir. Boşanmanın çocuklar üzerinde meydana getirdiği etkileri ortadan kaldırmak için anne ve babaların dikkat etmesi gereken konular şu şekilde sıralanabilir:

  • Boşanmanın etkilerini ve yıkımlarını çocukların üzerinden alabilmek için çocuğun yaşantısını düzene koyulması gerekmektedir. Yaşantısındaki dengeyi hisseden çocuklar, boşanmanın getirdiği travmaların etkisinden kurtulmaya başlayacaktır.
  • Çocukların hayatındaki duygusal sosyal ve fizyolojik ihtiyaçların tamamına dikkat edilmesi gerekir. Anne ve babalar, çocuklarının bu ihtiyaçlarını görmezden gelmemeli ve ellerinden gelen desteği sağlamalıdır.
  • Çocuk hangi ebeveyniyle kalıyorsa, diğer ebeveynine olan ihtiyacı göz önüne alınmalı ve çocukların onunla iletişime geçmesine olanak sağlanmalıdır.

Boşanma etkisinde kalan çocukların, bu travmadan kurtulabilmeleri için anne ve babaların yukarıda belirtilen durumlara dikkat etmesi gerekmektedir.

Boşanma Süreci Çocuklara Nasıl Anlatılmalıdır?

Boşanmanın çocuklara anlatılması, anne ve babaların en fazla zorlanacağı anlardan bir tanesidir. Boşanmanın çocuklara anlatılması için doğru zamanın belirlenmesi gerekmektedir. Anne ve abaların bu süreçte uygulaması gereken yöntemler, aşağıda detaylıca açıklanmıştır:

  • Boşanmanın açıklanmamasından hemen önce, ebeveynlerin hazırlık yapması gerekir. Çocukların vereceği tüm tepkiler hesaplanmalı ve soracağı sorular için önceden cevaplar düşünülmelidir.
  • Boşanma sürecinin açıklanması için zaman kaybedilmemeli ya da bu açıklama ertelenmemelidir. Anne ya da babasından birisinin evden gideceği düşüncesi, çocuğun hemen alışabileceği bir durum değildir. Bu duyguya alışabilmek için zamana ihtiyaç vardır.
  • Boşanma konuşmasını yaparken, anne ve babanın aynı anda çocuğun yanında olması ve ikisinin de aynı şeyleri söylemesi gerekir. Anne ve babasının aynı şeyleri söylediğini duyan çocuklar, kendilerini güvende hissedecektir.
  • Boşanma durumunu olabildiğince doğal ve nötr bir şekilde aktarmak gerekir. Durumun dramatize edilmesi, çocukların daha fazla üzüntü yaşamasına yol açacaktır.
  • Anne ve babaların, çocuklar önünde tartışmaması ya da öfkeli davranılmaması gerekir. Olabildiğince sakin davranılmalı ve tek hedeflerinin çocuklarını rahatlatmak olduğu unutulmamalıdır.
  • Konuşma esnasında, sürekli olarak çocuğa olan sevgi ifade edilmelidir.

Boşanma Etkisindeki Çocukların Kendilerini İfade Etmesi

Çocuğun kendini ifade etmesi, boşanmanın meydana getirdiği travmaların etkisini azaltacak bir yöntemdir. Anne ve babaların bu esnada yapması gerekenler aşağıda belirtildiği gibidir:

  • Anne ve babaların, çocuklarını dinlemesi gerekir. Çocukların hissettikleri tüm duyguları paylaşmalarına izin verilmelidir. Öfke, üzüntü ya da suçluluk duygularının bastırılmaması için çocuklar teşvik edilmelidir.
  • Çocuklar, anne ve babalarını kırmamak için duygularını bastırabilirler. Anne ve babaların, çocuklarını dürüst olmaları konusunda desteklemesi gerekir.
  • Anne ve babaların, çocuklarını anladıklarını belli etmeleri gerekir. Çocukların yaşadıkları üzüntü ve çaresizlik duygusunun önüne geçilemese de onların kendilerini daha iyi hissetmeleri için yanlarında olmak gerekir.
  • Çocukların verdikleri tepkilere karşı, açıklama ya da savunma yapmaya çalışılmamalı, sadece çocukların düşünceleri dinlenmelidir.
  • Çocukların tüm hislerini ifade edebileceği belirtilmeli ve düşüncelerinin anne ya da babalarını üzmeyeceği söylenmelidir.

Boşanma etkisindeki çocukların, bu etkiyi üstlerinden atabilmeleri için anne ve babaların, yukarıda belirtilen adımlara dikkat etmesi gerekir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu