Boşandıktan Sonra

Boşandıktan Sonra Yeni Sevgili İle Çocuklar Tanıştırılmalı Mı?

Boşanma davalarının konusunu günümüzde çoğu zaman yeni ilişkiler oluşturmaktadır. Çiftler arasında giderek zayıflayan bağlar, yeni bir ilişki yüzünden tamamen koparak farklı bir yöne evrilmektedir. Ancak çocuklu çiftlerde bu tip durumların yaşanması ve farklı bir nedene bağlı olarak boşanma kararının verilmiş olsa da özellikle genç anne ve babaların yeni bir ilişki yaşamları mümkündür. Her yaş grubundaki çocuklar için hali hazırda zor bir süreç olan boşanma süreci, ebeveynlerin yeni bir ilişki yaşamaları ile çok daha zorlu bir hale alabilir. Bebek küçükken boşanmak genellikle okul çağına gelmemiş çocukların üzerinden daha az etki yaratacaktır. Buna bağlı olarak küçük yaştan itibaren bu duruma alışan çocuğun yeni bir ilişki karşısında vereceği tepki de az olacaktır.

Büyük yaş gruplarında özellikle ergenlik döneminde boşanma kararı ile karşılaşan ve sonrasında anne veya babasının yeni bir ilişki yaşaması durumunda çok daha sert ve beklenmedik tepkiler vermeleri mümkündür. Yeni sevgili ile çocuğun tanıştırılmasında aceleci davranmayın. Zaman içinde yeni bir ilişki yaşanmasının normal olduğunu kavramasını sağlayacak şekilde telkinlerin verilmesi ve birlikte ortak aktiviteler ile yeni partner ile çocuk arasındaki ilişkinin desteklenmesi sürecin kolay atlatılmasını sağlayabilir.

Boşanan Anne ve Babalar Yeni İlişkilerini Nasıl Anlatmalıdır?

Boşanma sonrasında yeni bir ilişki yaşamaya karar veren çocuklu aileler, bu durumu çocuklarına en uygun dille aktarmak için doğru zamanı beklemelidir. Boşanmanın farkında olan 6 – 18 yaş arası çocuklarda boşanmanın hemen ardından yeni bir ilişkiyle karşılaşmaları durumunda çok daha farklı sorunların ortaya çıkması mümkündür. Durumun kabullenilmesi beklenmeden yeni bir kişinin hayatına girmesi ve yeni baba/anne rolünü üstlenmeye başlaması durumunda aile içinde çocuk ve ebeveynleri arasındaki çatışmanın artması mümkündür.

Boşanan çiftlerin yeni ilişkilerini çocuklarına anlatırken süreci en kolay hale getirecek bazı tavsiyelerden bahsedecek olursak:

  • Yeni parterinize çocuğunuz hakkında bilgi verin.
  • Ortak buluşmalarda çocuğun hoşlanacağı etkinlikler yapın.
  • Yeni bir ilişkinin doğal olduğunu çocuğa telkin edin.
  • Çocuğunuzun ilişki hakkında fikirlerine değer verin.
  • Yeni sevgilinizin çocuğun yeni anne veya babası olmayacağı fikrini benimsetin.

Bunlar ve benzeri daha pek çok farklı konunun dikkate alınması sürecin çok daha iyi yönde gelişmesini sağlayacaktır. Yeni bir ilişkiden bahsetmeden önce çocuğunuzun ve parterinizin tanışmadan birbiri hakkında fikir sahibi olması son derece önemlidir. Çocuğunuzun karakteri ve hayatı hakkında önemli detayları sevgilinize anlatmanız ve aynı şekilde çocuğunuza da flörtünüz hakkında bilgi vermeniz tanışma sırasında ikili arasındaki etkileşimi güçlendirecektir.

Öte yandan boşandıktan sonra babanın çocuğu görme hakkı ve annenin görme hakkı olduğunu unutmayın. Çocuğun da aynı şekilde hayatınıza girecek yeni kişinin onun anne veya babası yerini almayacağını benimsemesi bu durumu kabullenmesinde etkili olacaktır.

Boşanma Sonrasında Ebeveynlerin Çocukla İlişkisi Nasıl Olmalıdır?

Boşanan çiftlerin boşanma sonrasında yeni bir ilişkiye başlamış olsalar bile çocukları ile ilişkilerinin aynı şekilde devam etmesi gerekir. Boşanma sonrasında çocukların yeteri kadar anne veya babasından ya da her ikisinden de ilgi görmemesi ve yeni ilişkinin çocukla olan ilişki üzerinden olumsuz etkiler yaratması çocuk açısından tam bir yıkım olacaktır. Bu nedenle yeni sevgilinizle beraber ortak etkinlikler yapmadan önce çocuğunuzla birebir zaman geçirmeye devam etmeniz ve yavaş yavaş sevgilinizin de bu vakitlere dahil edilerek çocuğun beklentileri doğrultusunda vakit geçirilmesi etkili olacaktır.

Anne baba ayrı olan erkek çocuğun psikolojisi ile kız çocuklarının psikolojisi arasında bir ayrım yapmak mümkün değildir. Ancak çocukların yeni ilişkiler karşısında anne veya babasının kendisini eskisi kadar sevemeyeceği veya yeni annesinin veya babasının sevgiliniz olacağını düşünmesi sürecin olumsuz yönleri arasında yer alır.

  • Çocuğunuzla vakit geçirmeyi ihmal etmeyin.
  • Boşanma sonrasında sevginizin azalmayacağını ona hissettirin.
  • Yeni bir sevgiliniz varsa durumu kabulleneceği biçimde aktarın.

Boşanma sonrasında ebeveynlerin çocukları ile ilişkilerinin çok daha hassas bir şekilde yürütülmesi gerekir. Bazı önemli unsurların dikkate alınmaması durumunda yaşanacak problemlerde bir hayli artacaktır.

Yeni Sevgili İle Çocuk Arasındaki İlişkide Nelere Dikkat Edilmelidir?

Boşanma sonrasında çocuğunuzla yeni sevgilinizi tanıştırmadan önce çocuğun psikolojisinin buna hazır olması gerekir. Beklenmedik biçimde yeni bir ilişki ile karşılaşan çocuk, anne veya babasının bu ilişki nedeniyle kendisini ikinci plana atacağı ve diğer ebeveynin yerini bu yeni insanın alacağı düşüncesi sorun yaratabilir. Bu tip sorunların ortadan kaldırılması için psikolojik olarak çocuğun bu duruma alıştırılması gerekir.

Yeni sevgili ile çocuk arasındaki ilişkinde dikkat edilmesi gereken başlıca konular arasında:

  • Çoğunuzun ve sevgilinizden hoşlanmaları gerektiğini değil, neden sevmesi gerektiğinin nedenlerini anlatın.
  • Birbirilerini tanımalarına izin verin.
  • Eğlenceli vakit geçirebileceğiniz ortak buluşmalar yapın.

Birçok farklı unsur yer almaktadır. Bu konular her biri ve daha fazlası çocuğunuz ile hem sizin hem de çocuğunuzun çevresi ile olan ilişkisini ciddi düzeyde etkileyecektir. Çocuk ile empati kurulmadan yeni bir ilişkinin başlaması ve aniden çocuğun hayatında bu kişinin söz sahibi olması ve etki etmesi ilerisi için ciddi sorunlara neden olacaktır. Boşanan baba psikolojisi ile anne psikolojisi benzer olacağı için çocuğun psikolojisi burada en önemli etken olacaktır.

Boşanma Sonrasında Yeni Bir İlişkinin Çocuk Üzerindeki Olumsuz Etkileri

Boşanma süreci her çocuk üzerinden farklı olumsuz etkiler yaratır. Benzer şekilde boşanma sonrasında üzerinden ne kadar zaman geçerse geçsin yetişkin olmayan bireyler için anne ve babalarının yeni bir ilişkiyle karşılarına gelmeleri durumunda bu etkiler daha da artacaktır. Çocuğunuzun yaşı ilerledikçe boşanmaya neden olan unsurun kendisi olmadığının farkına varması ve suçu kendinde araması azalacaktır. Öte yandan yeni bir ilişkinin de bu süreçte normal olacağını algılaması da yine yaş ve boşanma sürecinin doğru şekilde yönetimi ile mümkündür. Boşanmanın çocuklar üzerindeki etkilerinin en aza indirilmesi ve yeni ilişkiye çocuğun hazır psikolojik açıdan hazır hale getirilmemesi nedeniyle ortaya birçok yönden olumsuzluklar çıkacaktır.

Ebeveynlerinin boşanma sonrasında yeni bir ilişki yaşamasına hazır olmayan çocuklarda ortaya çıkabilecek bazı olumsuz etkiler:

  • Öfke ve kaygı gibi negatif duygulara kapılma.
  • Özgüven kaybı yaşanması ve içe kapanıklık.
  • Kötü alışkanlıklara eğilim gösterme.
  • Yalnız hissetme.
  • Saldırgan davranışların sergilenmesi vb.

Bunlar ve buna benzer bazı olumsuz etkiler anne veya babasının yeni bir ilişkiye başlamasını kabullenemeyen veya bu sürecin iyi bir şekilde idare edilmemesine bağlı olarak ortaya çıkan unsurlardır. Boşanmada 5 yaşındaki çocuğun psikolojisi ile 10 yaşından büyük çocukların psikolojisi arasında görülen farklar bu olumsuz etkilerin niteliğinin de farklılık göstermesine neden olur.

Boşanma Sonrası İlişkide Yeni Sevgiliye Hangi Görevler Düşüyor?

Boşanmış bir anne veya baba ile ilişki yaşayan kişinin, önceki evlilikten olan bir çocukla ilişkisinin sorunsuz bir şekilde gelişmesi için bazı sorumlulukları bulunur. Özellikle bu durumun kabullenilme aşamasında çocuğun vereceği tepkilere anlayış gösterilmesi, aşırı ilgisiz ya da çok fazla ilgiliymiş gibi görünmemek ve çocuğun ilişki hakkında fikirlerine önem vermek her zaman için dikkate alınmalıdır. Boşanmanın çocuklar üzerindeki etkileri farklı olacağı için yeni ilişkilerin çocuk tarafından benimsenmesi de farklı olacaktır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu