Boşanma Sonrası Ebeveynler Bir Araya Gelmesinde Çocuklar Ne Kadar Etkilenir?
Boşanma Sonrası Ebeveynler Bir Araya Gelmesinde Çocuklar Ne Kadar Etkilenir?Günümüzde evli çiftler arasındaki ilişkinin çevresel uyaranların da artmasına bağlı olarak çok daha inişli çıkışlı bir hal alması boşanma kararlarının da artmasına neden olmuştur. Tıkanma noktasına gelen ilişkilerde eşlerin anlaşmalı olarak boşanma kararı almaları son derece medeni bir karardır. Ancak boşanma kararları alınırken çocuk sahibi olan çiftlerin bazı unsurları göz önünde bulundurması gerekir. Boşanmanın çocuğa etkileri dikkate alınmadan ani kararların verilmesi, gelecekte çocuğun psikolojik olarak pek çok farklı sorunla karşılaşmasına neden olabilir.
Çocuklarının geleceğini ve ruhsal durumunu dikkate alarak yürümeyen bir evliliği bitirme kararı almadan önce mümkünse uzaman desteğine başvurulması gerekir. Kaç yaşında olursa olsun her çocuk, ebeveynleri tarafından alınan ayrılık kararlarından olumsuz yönde etkilenecektir. Aile içinde artan gerilimin sonucu olarak özellikle küçük yaş gruplarında ciddi ruhsal hasarların ortaya çıkması mümkündür. Öte yandan eşler arasında çocukları etkilemeye ve taraf tutmaya yöneltecek bir takım davranışların sergilenmesi; kaygı, güvensizlik, stres, öfke vb. duyguların belirli bir süre sonra kontrol edilmesini ve sağlıklı bir şekilde yaşamanı idame ettirmelerini zorlaştıracaktır.
Boşanma Kararı Çocuklara Nasıl Anlatılmalıdır?
Boşanma kararı alan ebeveynler bu kararlarını çocuklarının anlayabilecekleri düzeyde anlatmaları gerekir. Ayrılık kararının çocuğa anlatılmadan önce psikolojik desteğin alınması bu sürecin daha sağlıklı olarak yürütülmesini sağlayacaktır. Günümüzde artan boşanma davalarının bir sonucu olarak çocuklar arasında çok daha fazla psikolojik etkilerin ortaya çıktığı görülmektedir. Yaşına uygun biçimde bu kararların çocuklara aktarılması son derece önemlidir. Boşanmış aile çocuğu psikolojisi her zaman için sağlıklı ilişkilerin yürütüldüğü bir ailede yetişen çocuklara nazaran çok daha yıpranmış olacaktır.
Yaş düzeylerine göre boşanma kararı alan ailelerinin çocuklarına bu kararlarını açıklamalarından önce birçok farklı unsurun dikkate alınması gerekmektedir. Çocukların gelişimlerini olumsuz düzeyde etkileyecek bu sürecin en az hasarla atlatılması için doğru kararların verilmesi gerekir. Her çocuk boşanma kararı karşısında farklı tepkiler vermektedir. Bu tepkilerin farklı olmasında en temel faktör ise yaş ve ruh durumuna bağlıdır.
Boşanma Kararını Söylemek İçin En Uygun Yaş Hangisidir?
Boşanma kararı almak zorunda kalan bir çiftin çocukları olması durumunda bu kararı almadan önce çocuğun bu süreci en az hasarla atlatabileceği yaşa gelmesi beklenmelidir. Hangi yaşta olursa olsun ailesinin ayrılık kararına aşırı tepkiler vermeleri muhtemel olan çocuklar, bu kararın en az hasarla atlatılması uygun yaşın beklenmesi son derece önemlidir. Boşanmak için çocuğun uygun yaşı diye bir kavram yoktur. Her çocuk boşanma kararı karşısında farklı tepikler vereceği için yaş gruplarına göre ayrılık kararının çocuklar üzerindeki etkilerinin incelenmesi gerekir.
Boşanma kararlarının yaş gruplarına göre çocuklar özerindeki başlıca etkileri:
- Okul Öncesi 1 – 6 Yaş Grubu: Anneye bağımlılığın yüksek olduğu dönem olan okul öncesi dönemde, neler olduğunu kavraması güç olan çocukların bu tip bağımlılıklarında gerileme görülebilir. Saldırgan tutum ve davranışların yanı sıra içine kapanma ve her duruma uyum gösterme eğilimi de görülebilir.
- 12 – 18 Yaş Grubu Ergenlik Dönemi: Gelecek kaygısı duyan çocukların boşanma kararı ile bu kaygılarının daha da artması muhtemeldir. Ayrılığın her yönüyle farkında olan bu yaş grubunda; odaklanma sorunları, madde bağımlığına eğilim vb.
Hemen hemen her yaş grubu için boşanma kararı son derece risklidir. Uzman desteği almadan bu tip kararların aktarılması veya boşanma sonrasında anne ve babanın çocuk veya çocukları ile ilişkilerinin olumsuz yönde seyretmemesi bu süreci en hafif biçimde atlatılmasını sağlayacaktır.
Boşanmanın Çocuklar Üzerindeki Etkileri Nelerdir?
Her çocuk boşanma kararına karşı farklı tepkiler ve boşanma sürecinden sonrasındaki süreçte yaşanan gelişmelere göre farklı tutumlar sergileyebilir. Çocuklar üzerinden boşanma kararının en hafif biçimde görünmesi için genel sorunların farklında olmak ve sürecin doğru idare edilmesi son derece önemlidir. Bırakın boşanma kararının en küçük kavgalar ve tartışmalar bile özellikle küçük yaş grubu çocuklar için ciddi bir risk teşkil etmektedir. Günümüzde bilimsel anlamda boşanmanın çocuğa etkileri tez, akademik çalışmalar ve araştırmalar neticesinde bu kararların başlıca etkileri belirlenmiştir.
Boşanmanın çocuklar üzerinden başlıca etkileri yaşlara göre değişiklik gösterse de genel anlamda en sık görülen etkiler:
- Kaygı problemlerinin artması,
- Gelecek hakkında endişe ve korku duyma,
- İçene kapanıklık veya hırçınlık, öfke sorunları,
- Zararlı alışkanlıklara eğilim,
- Erken yaşta cinsellik eğilimi ve farklı cinsel yönelimler vb.
Bilinen en belirgin etkileridir. Sürecin doğru bir şekilde yürütülmesi ve boşanma kararından çocuğun en az hasarla atlatması için boşanma sonrasında ebeveynlerin kendi aralarındaki ilişki ve çocukları ile olan ilişkilerinin dikkate alınması gerekir.
Boşanma Sonrası Eşlerin Bir Araya Gelmesinin Çocuk Üzerindeki Etkisi
Boşanmanın ardından yeniden eşlerin bir araya gelmeleri nadiren de olsa görülen bir durumdur. Genel itibariyle okul çağına gelmemiş çocuklar üzerinden boşanmanın etkileri çok daha hafif olarak görülecektir. Ancak diğer yaş grupları için bu etkiler yüksek olduğu için yeniden eşlerin zoru bir sürecin ardından bir araya gelmesi çocuk üzerinden kalıcı psikolojik hasarlar yaratabilir. Boşanma kararı kadar yeniden bir araya gelme kararının da alınması ciddi bir karardır. Tüm risklerin dikkate alınarak çocuklar üzerinde bu kararın en az etkiyi yapması için boşanma sürecinde de olduğu gibi yeniden bir araya gelme konusunda da uzman desteğinin alınması son derece önemlidir.
Boşanmanın 7 yaşındaki çocuğun psikolojisi ile 15 yaşındaki çocuğun psikolojisi üzerindeki etkileri birçok yönden farklılık göstermektedir. Bu farklılıkların dikkate alınarak eğer yeniden bir araya gelme kararı vermişse, ebeveynlerin çocukları ile olan ilişkilerini de kuvvetlendirmeleri gerekir. Öte yandan çocuğun boşanma sonrasında anne ve babası ile görüşmesi sırasında ailenin bir araya gelmesi veya ebeveynlerin ayrı ayrı çocuk ile ilişki kurmaları sırasında dikkate alınması gereken tüm unsurların doğru bir şekilde belirlenmesi gerekir.
Boşanma Sonrasında Çocuklarla İlişkiler Nasıl Olmalıdır?
Boşan sürecinin en sağlıklı biçimde yönetilmesi ve çocukların gelecekte bu kararın etkilerinden en düşük seviyede etkilenmeleri için ebeveynlerin ilişkilerinin boşanma sonrasında doğru sürdürülmesi gerekir. Boşanma sonrasında çocuğu taraf tutmaya sevk edecek davranışların uygulanması çocuklarda ciddi sorunlara yol açabilir. Bu nedenle boşanmada 5 yaşındaki çocuğun psikolojisi ile diğer yaş gruplarındaki çocukları psikolojileri ile arasında ciddi farklar yaşanacağı için her iki tarafında bu ilişkileri en iyi seviyede tutması gerekir.
Boşanma sürecinde anne ve babaların dikkat etmesi gereken ilk unsur müşterek bir kararla çocuk için bu kararın en kısa sürede söylenmesidir. Boşanma nedeninin akılcı bir dille anlayacağı seviyede çocuğa aktarılması bu sürecin daha kolay atlatılmasını sağlar.
Boşanma Kararı İleride Çocuk İçin Ne Gibi Sorunlar Yaratır?
Anne ve babası ayrı olan çocukların ilerleyen yaşlarda sergileyecekleri davranışları üzerinden ciddi etkiler yaratır. Gelecek kaygısı, güven problemleri, öfke sorunları, içe kapanıklık vb. çeşitli duygu durum bozuklukları gibi unsurlar boşanmanın çocuklar üzerinde olumsuz etkileri arasında ilk sırada yer alır. İleride bu tip sorunların görülmesini engellemek için sürecin doğru yönetilmesi son derece önemlidir.