Boşanma Sonrasında Evlilik ve Çocuklar Arasındaki İlişki Nasıl Yönetilir?
Boşanma sonrasında çocuklarla olan ilişki her iki taraf için de kopmaz. Evlilik sona ermiş olabilir ancak çocuk sahibi olunan eski eşle ortak bir bağ hayat boyu devam edecektir. Boşanmayla beraber artık aile yapısı değişecektir. Bu sırada çocuklara nasıl davranılması gerektiği, nasıl konuşulması ve konuşulmaması gerektiğiyle ilgili bilgi sahibi olmak çok önemlidir. Her ne kadar halk arasında boşanan çiftlerin çocuklarının sorunlu olacağına dair bir inanış olsa da, bu süreci yönetmek mümkün. Sürecin sağlıklı bir şekilde yürütülmesiyle çocuklar zarar görmezler. Aile içerisinde her bir bireyin bu konuda hassasiyet göstermesi gerekir. Başta bu hassasiyet elbette anne ve babadan beklenecektir. Yapılan araştırmalara göre mutsuz devam eden evliliklerdeki çocuklar aslında sağlıksız bir gelişim göstermektedir. BU nedenle boşanmaktan korkmamak gerekir.
Boşanma Sonrası Anne Babanın Çocuğa Tutumu Çok Önemli
Boşanmadan sonra anne ve babanın çocuğa nasıl davrandığı önemlidir. Boşanma illa kaçınılmaz olarak çocuğa zarar veren süeç olmak zorunda değil. Anne ve baba boşanmadan sonra hayatlarını ve ilişkilerini düzenleyebilirler ve çocukların zarar görmelerini engelleyebilirler. Çocuğa diğer hakkında kötü şeyler söylenmemesi gerekir. Evlilik sona ermesinde elbette kişilerin birbirine karşı duyduğu kötü duygular ve düşünceler olabilir ancak bu durum kesinlikle çocuklara yansıtılmamalıdır. Kişiler kendilerini haklı görse de, ne olursa olsun çocuğu bu durumun içine çekmemelidir. Unutulmamalıdır ki boşanan anne ve babadır. Yani onların arasındaki bir ilişki söz konusudur. Bu durumdan çocuğun etkilenmesi gerekmiyor.
Anne ve Babaya Duyulan Güven Duygusu Zedelenmemelidir
Anne babaya her çocuk güven duyar ve bu güvenin zedelenmesi halinde psikolojik sorunlar yaşayabilir. Özellikle küçük yaşta çocukların ebeveynlerine karşı olan güvenin zedelenmesi halinde çocukta travma meydana gelebilir. Bu gibi durumlar çocuğun bütün bir hayatında yer ederek çocuğun özellikle özel hayatında yanlış kararlar vermesine neden olur. Anne ve babalar çocuk için her zaman güvenli liman olmalıdır. Ebeveynler boşanma sonrasında kendi aralarında geçen ilişkiden dolayı güven zedelenmesine neden olmamalıdır. Örneğin babanın anneye söylediği bir sözü anne çocuğuna söylememelidir. Güven duygusunu zedelyecek her şeyden kaçınmak gerekir.
Çocuğa Hala Anne ve Baba Olunacağı Hissettirilmelidir
Boşanma sonrasında anne baba olma görevleri devam edecektir. Bir çiftin boşanması nedeniyle çiftler çocuklarından vazgeçecek değildir. Küçük yaşta çocuklar boşanma haberini duyduktan sonra artık anne ve babalarının olmayacağını düşünebilirler. Bu nedenle çocuğa boşanmadan sonra anne ve baba olmaya devam edileceğinin özellikle belirtilmesi gerekir. Çocuğa biz ayrılıyoruz ama senin hala annen ve baban olmaya devm edeceğiz mesajı verilmelidir. Çocukla olan ilişkinin farklı, karı koca olan ilişkinin farklı şeyler olduğunun net bir şekilde anlatılması gerekir.
Çocuğa Daha Çok Zaman Ayrılmasında Fayda Var
Boşanma sonrasında çocuğa zaman ayırmak önemlidir. Çocuk kendini ayrılık ortasında bulduğu zaman artık önemsenmeyeceğini düşünebilir. Evlilik sonrası çocuk tek kalacağını düşünebilir, artık kendisinin önemli olmadığını ve ona zaman ayrılmayacağını hissedebilir. Durumun bu olmayacağını anlaması için çocuğa zaman ayırmakta fayda var. Eğer çocukla haftada 2 kere özel bir aktivite planlanıyorsa bu sayı 5 e çıkarılabilir. Çocuğa seni terk etmedim ve seninle hala vakit geçiriyorum mesajının verilmesi gerekir. Bu sayede çocuk anne ve babanın yanında boşanma hakkında bile düşünmeye vakit bulamaz ve bu süreci kolay atlatır.
Anne Baba Olma Sorumluluğu Sona Ermez
Anne ve baba olmak boşanma sonrasında biten sorumluluklar değildir. Boşanma sonrasında bu görevlerin daha iyi bir şekilde yerine getirilmesi gerekir. Boşanma sadece evliliğin bitmesi anlamına gelir. Bu nedenle eşlerin ilişkilerini yönetmesi çok önemlidir. Eşler birbirlerine saygılı ve sevgili olmaya devam etmelidir. Evlilik yürümemiş olabilir. Herkesin kendi nedenleri olsa da, ortada çocuk hatta çocuklar olduğunu unutmamak gerekir. Boşanan çiftler çocuklarını her şeyden önde tutmalıdır. Onların mutluluğu için aralarındaki ilişkinin ne kadar önemli olduğunu hep akıllarında bulundurulmalıdır. Çiftler çocukları için en iyisini düşünmeli ve bunun için çaba göstermelidir.
Ayrılan Eşler Çocuk Yanında Birbiriyle Kavga Etmemelidir
Çocukların yanında eşlerin birbiriyle kavga etmesi son derece yıkıcı olacaktır. Çocuğun yaşı kaç olursa olsun, konu ne olursa olsun asla kavga etme moduna geçmemek gerekir. Hiçbir konunun, durumun çocuğunuzdan daha önemli olmayacağını aklınızda bulundurun. Eğer konuşulması gereken bir konu varsa bunu ikiniz bir arada olduğunuz zaman yapmayı tercih edin. Sinirinize ve diğer duygularınıza yenilmediğinizden emin olun. Çocuklar anne ve babalarının birbiriyle kötü konuşurken, ses tonları yüksek, hakaret ederken vb. durumlarda asla görmemelidir. Çocuklar için anne ve babalar rol modeldir. Onlara en iyi şekilde örnek olduğunuzdan emin olmanız gerekir.
Ayrılan Eşler Birbirlerine Saygı Göstermeyi Bırakmamalıdır
Ayrılan eşler saygıyı elden bırakmadan birbirlerine muamele etmelidir. Herkesin yaptığı her haraketi beğenmeyebilir, onaylamayabilir ve sevmeyebilirsiniz. Özellikle ayrıldığınız eşinizin yaptığı hareketler, söyledikleri vb. size ters gelebilir. Ancak bu durum asla hakaret edilmesini, saygıda kusur edilmesini göstermez. Her zaman saygılı olmaya devam etmek gerekir. Boşanma sonrası çocuklar ne yazık ki sıkça anne ve babalarının birbirine saygısız davranışlarını görmektedir. Bu sakıncalı bir durumdur. Ayrılan çiftler birbirlerine saygısını her zaman korumalıdır. Düşüncelerine saygı gösterilmeli, kötü konuşulmamalı, dalga geçilmemelidir. Bu sadece çocuklar için değil aynı zamanda ayrılan eşlerin birbiriyle olan ilişkilerinin sağlıklı yürümesi için de gereklidir.
Çocuklar Anne ve Babalarını Kendilerine Örnek Alırlar
Çocuklar için alınacak örnek hep anne babaları olur. Çocuklar büyüyüp kendileri anne baba oldukları zaman bile eskiden anne ve babalarında gördükleri alışkanlıkları tekrar ederler. Çok küçük yaşta edinilen bu alışkanlıkları kırmak çok zordur. Aslında küçük yaşlarda kişiliğin, alışkanlıkların, karakterin temeli atılır. Bu nedenle anne ve babalara çok büyük iş düşer. Ayrılan eşlerin birbirlerine biz nasıl çocuğumuza en iyi örnek oluruz diye sorması gerekir. Birlikte haraket etmek gerekir. Boşanma sürecine gelindiği için arada olumsuz durumların olduğu açıktır. Ancak söz konusu çocuk olduğu zaman her şeyi bir kenara bırakmak ve bir araya gelmek gerekir. Bunu çocuk hatrına yaptığınızı unutmayın. Birbirinizi sevmeniz ya da onaylamanız gerekmiyor. Çocuğunuza en iyi şekilde örnek olmanın temel hedefiniz olduğunu unutmayın.
Çocukların Suçluluk Duyması Engellenmelidir
Boşanma sonrasında çocuklarda görülen suçluluk duygusu ilerde ciddi problemlere neden olur. Çocuklar sıkça kendileri olmasaydı anne ve babalarının boşanmayacaklarını düşünürler. Eşler bu durumun doğru olmadığını çocuklarına göstermelidirler. Çocuklarla açık ve şeffaf bir iletişim kurmak ve çocukların suçlu olmadıklarını anlatmak şarttır. Ayrıca çocukların üzerinden terk edilme korkusunun alınması ve onlara ben yanındayım mesajı verilmesi gerekir. Çocuklar daha çok zamanı ve ilgiyi boşanma sonrasında ister ve ararlar. Onların yanında olun. Terk edilme korkusu yaşamasınlar. Kendilerinin boşanmayla alakası olduğunu düşünmesinler. Bunun için uygun dille boşanma nedeni anlatılabilir. Boşanma sonrasında çocuklarda öfke olabilir. Bu öfkenin temeline inin ve buna uygun bir çözüm aradığınızdan emin olun.